ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Počela izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike prof. dr Zorane Mihajlović, ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, kao i bugarskog ministra energetike Aleksandra Nikolova i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, dao je nalog zavarivačima da započnu prvi var na izgradnji novog magistralnog gasovoda između Srbije i Bugarske, koji će ići od Niša prema Dimitrovgradu i dalje prema Sofiji. Svečanoj ceremoniji početka radova prisustvovali su i predstavnici Jugorosgasa, Bulgartransgasa i Evropske investicione banke.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović dočekao je visoke zvanice i upoznao ih sa osnovnim karakteristikama novog gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, koji će biti dug 109 kilometara, dok je ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države 170 km.
-Projektovani kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara godišnje, a ukupna vrednost projekta iznosi 86 miliona evra, od čega je EU za ovaj posao izdvojila 49 miliona evra iz IPA fondova, a ostatak će biti finansiran iz kredita EIB i iz budžeta Srbije i sredstava JP “Srbijagas”. Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine, rekao je on.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je značaj projekta za građane Srbije.
-Ova dodatna gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, za nas u Srbiji će značiti kvalitetniji život svih građana, a pre svega onih koji žive u istočnoj i južnoj Srbiji, značiće dodatnu konkurentnost za našu privredu, ali će značiti i nove investicije i nova radna mesta. Takođe, ovaj projekat znači najkonkretniju borbu za bolji kvalitet vazduha, za Zelenu agendu, zato što ćemo moći da širimo gasovodnu mrežu, da dajemo subvencije da se ljudi koji se sada sami greju na individualna ložišta, priključuju na centralno daljinsko grejanje, izjavila je ona.

Prisutnima se obratio i šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Žiofre.
-Ovo je još jedan korak ka boljem povezivanju Srbije i Evropske unije. Povezujemo se u dve veoma važne oblasti. Prva je energetska sigurnost, a druga čistija životna sredina. Ove dve oblasti su važne u kontekstu evrointegracija, ali i za svakog građanina Srbije. Danas preduzimamo važan korak ka obezbeđivanju upravo ove dve stvari, rekao je Žiofre.

Ugovor o finasiranju gasovoda u maju prošle godine potpisali su ministar finasija Siniša Mali i poptpredsednica EIB-a za Zapadni Balkan Liljana Pavlov. Ministar finansija Srbije je tada izjavio da je interkonektor izuzetno važan za građane Srbije i jedan od prioritetnih projekata EU na energetskom povezivanju Centralne i Istočne Evrope.

Projekat izgradnje magistralnog gasovoda MG10 Niš-Dimitrovgrad porazumeva postavljanje dve gasovodne cevi veličine DN700 za pritisak od 55 bara, kao i četiri merno-regulacione stanice sa pratećim objektima.

Dimitrovgrad, 01.02.2022. godine                                                    Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2022-02-01T16:37:05+01:00
Go to Top