ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Srbija i Srbijagas bi uskoro trebalo da dobiju vrhunsku laboratoriju za ispitivanje gasomera

Javno preduzeće „Srbijagas“ i danska kompanija „FORCE TECHNOLOGY“ organizovali su danas, zajedno sa partnerom i kooperantom ove inostrane firme u Srbiji, preduzećem „KONVEX gasna i vodotehnika“ iz Zemuna, praktičnu radionicu, čiji je cilj bio da si prisutni bolje upoznaju sa značajem tačnog i preciznog merenja protoka prirodnog gasa. Kompanija „FORCE TECHNOLOGY“ je, inače, početkom godine izabrana da za Srbijagas uradi Studiju izvodljivosti za izgradnju laboratorije za ispitivanje gasomera na visokom pritisku, a za najbolju lokaciju ovog značajnog kalibracijskog objekta određen je Novi Sad. Koliko je ovo značajan projekat i investicija za našu zemlju, govori podatak da u celom regionu Balkana i jugoistočne Evrope, dakle u prečniku od preko 500 kilometara odavde, ne postoji nijedna ovako savremena laboratorija. Samim tim, kako se očekuje, sve gasne kompanije iz susednih zemalja upravo u našoj budućoj laboratoriji moći će da provere i ispitaju svoje gasne merače.

Skupu koji je održan u hotelskom kompleksu „Vrdnička kula“ u Vrdniku, prisustvovali su direktori 10-tak najvećih kompanija iz gasnog sektora iz celog regiona, tako da su u „FORCE“-ovoj radionici učestvovali čelni ljudi našeg Srbijagasa, zatim bugarskog „Transgaza“, „Gasprometa“ Pale, „Yugorosgaz“-a, makedonskog transportera „GAMA“, Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, „Transportgas Srbija“, „Gastransa“, „KONVEX“-a, kao i Direkcije za mere i dragocene metale.

Goste je najpre pozdravio izvršni direktor za investicije JP „Srbijagas“ Jovica Budimir, ističući da nacionalna gasna kompanija Srbije nastoji da drži korak sa savremenim tehnologijama u svom radu i da svoju investicionu aktivnost usmerava na strateške i projekte od nacionalnog značaja, ali i na širenje i održavanje distributivnih gasnih mreža širom Republike.

Centralni deo današnje radionice bio je posvećen, upravo, komercijalnim, finansijskim i poslovnim rizicima merenja isporučenih količina gasa, o kojima je govorio izvršni direktor prodaje kompanije „FORCE TECHNOLOGY“ Marco Hutteman.
-Kada imate prirodni gas, jako je važno da ga dobro izmerite, rekao je na početku svog izlaganja predstavnik danske firme. On je prisutne upoznao sa najnovijim tehnologijama u metrologiji i svim prednostima i značaju koji ugradnja jednog ovakvog savremenog i tehnički veoma složenog postrojenja, kao što je Laboratorija za ispitivanje gasomera na visokom pritisku, može da donese.

Na pitanje zašto su se Danci odlučili baš za Srbiju, on je kazao da naša zemlja ima izuzetnu geografiju i da je zahvaljujući tome prirodni koridor za transport i izvoz energenata ka Evropi, tako da je ovo, prema njegovim rečima, logičan fokus na Balkanu. Nama su potrebni čvrsti partneri, oni koji investiraju i idu napred, istakao je Marco Hutteman, koji je ovom prilikom procenio da je za dovršetak čitavog projekta, dakle od početka izgradnje pa sve do prve komercijalne kalibracije u novoj laboratoriji, potrebno oko dve godine.

Vrdnik, 31. maja 2022. godine                                                                    Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2022-05-31T19:23:35+02:00
Go to Top