ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Nadzorni odbor Srbijagasa usvojio devetomesečne periodične finansijske izveštaje i Izveštaj o realizaciji godišnjeg Programa poslovanja za devet meseci

Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Srbijagas“ održao je sednicu u Beogradu, u četvrtak, 27. oktobra 2022. godine. Radeći po unapred utvrđenom i jednoglasno usvojenom dnevnom redu, Nadzorni odbor usvojio je Periodične finansijske izveštaje za period 01.01-30.09.2022. godine, kao i Izveštaj o realizaciji godišnjeg Programa poslovanja JP „Srbijagas“ u periodu od januara do septembra ove godine.

Sednici je predsedavao predsednik Nadzornog odbora Srbijagasa, prof. dr Muamer Redžović, a prisutni su bili svi članovi NO, kao i  predstavnici poslovodstva preduzeća.

Kako je istaknuto na sednici, izveštajni period obeležile su intenzivirane aktivnosti u cilju obezbeđenja potrebnih zaliha prirodnog gasa i punjenja skladišta u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj, što je zahtevalo kontinuiranu saradnju sa Vladom Republike Srbije, ministarstvima i svim relevantnim institucijama. Menadžment i Nadzorni odbor, kao i svi zaposleni nacionalne gasne kompanije, preduzimali su sve neophodne aktivnosti u cilju održavanja i unapređenja svih pokazatelja poslovanja, urpkos radu u otežanim okolnostima koje su uticale i na opterećenje u pogledu finansiranja svih obaveza, kao i teškoće u pogledu naplate potraživanja od dela kupaca i povećanje vrednosti troškova obezvređenja potraživanja. I pored toga, Srbijagas je, kako je rečeno na sednici Nadzornog odbora, i na devetomesečnom nivou ostvario pozitivan finansijski rezultat u vidu poslovne i neto dobiti.

U danas usvojenim dokumentima konstatovano je da je i u 2022. godini nastavljen uvoz interventnih količina prirodnog gasa usled povećane potrošnje tog energenta u prva tri kvartala ove godine, tako da je JP „Srbijagas“ nabavljalo dodatne količine prirodnog gasa po višim, berzanskim cenama, a uvoz je plaćan avansno. Rečeno je i to da je Vlada Republike Srbije, krajem prošle i tokom ove godine, donela uredbe o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u našoj zemlji u slučaju poremećaja na tržištu, a efekti datih uredbi za period januar-septembar uključeni su u finansijske izveštaje kompanije.

Na sednici je bilo reči i o položaju zaposlenih JP „Srbijagas“ u vreme kada preduzeće radi u otežanim okolnostima, njihovim zaradama i drugim pravima koja proističu iz Kolektivnog ugovora, kao i o budućim koracima koje bi trebalo preduzeti kako bi se njihov položaj popravio i poboljšao.

Beograd, 27.10.2022. godine                                                  Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2022-10-27T22:50:24+02:00
Go to Top