ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Usvojen Predlog Programa poslovanja JP „Srbijagas“ za 2023. godinu

Na sednici Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Srbijagas“, koja je održana danas u Novom Sadu, usvojen je Predlog programa poslovanja nacionalne gasne kompanije za 2023. godinu, koji je upućen osnivaču, Vladi Republike Srbije, na saglasnost.

Sednici je predsedavao prof. dr Muamer Redžović, predsednik Nadzornog odbora, a prisutni su bili svi članovi NO, kao i članovi poslovodstva.

U predloženom dokumentu Programa poslovanja, koji je urađen po svim važećim zakonskim propisima, uredbama i smernicama i uvažavajući novu mernu jedinicu za prirodni gas – kilovat čas u skladu sa Metodologijama AERS-a, za iduću godinu planiran je pozitivan finansijski rezultat, odnosno poslovni i neto dobitak, koji je za nekoliko procenata veći od planiranog iznosa za 2022. godinu. U planu je obim prometa prirodnog gasa koji je nešto veći od procenjenih količina za 2022. godinu, kao i povećanje distribuiranih količina prirodnog gasa funkcije Operatora distributivnog sistema. Gas će se i dalje pretežno, tj. 99%, nabavljati iz uvoza, a preostali deo iz domaćih izvora. I u sledećoj godini, u cilju sigurnosti snabdevanja našeg tržišta prirodnim gasom, planira se utiskivanje gasa u podzemno skladište „Banatski Dvor“, kao i punjenje skladišta u Mađarskoj komercijalnim zalihama, koje će biti korišćene u zimskim mesecima. Predlogom Programa poslovanja za iduću godinu planirana je naplata tekućih potraživanja od 95%, dok je plan naplate potraživanja iz ranijih godina 20%.

Na sednici Nadzornog odbora Srbijagasa, u okviru razmatranja Predloga Programa poslovanja, rečeno je da će od 01.01.2023. godine u primeni biti nove regulisane prodajne cene prirodnog gasa povećane za sve kupce za 11%. Za veće cene gasa u delatnosti javnog snabdevanja saglasnost je dala Agencija za energetiku Republike Srbije. Imajući u vidu da je krajem 2021. i tokom 2022. godine Vlada RS, kao meru za ublažavanje posledica i negativnih efekata energetske krize, donela uredbe o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni gasa u slučaju poremećaja na tržištu, ostvarivanje nadoknade razlike u ceni prirodnog gasa planirano je i za 2023. godinu.

Planiranje troškova izvršeno je uz uvažavanje objektivnih potreba preduzeća, a u zavisnosti od kategorije troška gde god je bilo moguće, izvršena je racionalizacija troškova u odnosu na planirane i procenjene troškove za ovu godinu. Tako su planirani troškovi poslovanja značajno niži od iznosa predviđenog za 2022. godinu. Plan zarada je izrađen bez povećanja osnovice za utvrđivanje osnovne zarade, o čemu je posebno bilo reči, pre svega od strane predstavnika zaposlenih, ali i članova menadžmenta i Nadzornog odbora, sve u cilju boljeg položaja zaposlenih Srbijagasa i aktivnosti koje se u tom pravcu preduzimaju.

Kada je reč o investicijama, Planom razvojnih i investicionih aktivnosti najveća ulaganja iduće godine predviđena su u oblasti transporta i distribucije prirodnog gasa. Tu se pre svega misli na izgradnju magistralnog gasovoda „sever-jug“ i razvodnih gasovoda Leskovac-Vranje, Zlatibor-Prijepolje, Glogovnik-Sjenica, Paraćin-Negotin-Prahovo i Beograd-Valjevo-Loznica. U delatnosti distribucije najveća ulaganja očekuju se prilikom preuzimanja postojećih gasovodnih mreža, ali i u proširenje gasne mreže srednjeg pritiska u Novom Sadu uključujući gasovode za fabriku „Continental“ i Klinički centar Vojvodine, a u planu je i nastavak gasifikacije gradova i opština u Srbiji i izgradnja priključaka po principu „ključ u ruke“.

JP „Srbijagas“ će i u narednoj, 2023. godini, ulagati maksimalne napore i preduzimati sve aktivnosti radi ispunjenja definisanih ciljeva, od kojih je svakako jedan od najvažnijih sigurnost snabdevanja prirodnim gasom. Značaj ostvarenja ovog cilja je u ovom periodu naročito naglašen imajući u vidu turbulentna politička i privredna kretanja i energetsku krizu u Evropi i svetu.

Članovi Nadzornog odbora usvojili su danas i devetomesečni Izveštaj o poslovanju JP „Srbijagas“, u kojem je iskazan pozitivan finansijski rezultat. Preduzeće je tokom izveštajnog perioda, kako se navodi, izmirivalo svoje obaveze kako prema dobavljačima, tako i ostale tekuće obaveze prema prioritetima uz usaglašavanje sa Ministarstvom finansija, imajući u vidu ugroženu likvidnost usled intenziviranih nabavki prirodnog gasa u situaciji energetske krize i primarnog zadatka obezbeđenja dovoljnih količina gasa za potrošnju i zalihe.

Nadzorni odbor Srbijagasa na današnjoj sednici doneo je i Odluku o raspodeli dobiti preduzeća po finansijskom izveštaju za 2021. godinu.

Novi Sad, 05. decembra 2022. godine                                                                                    Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2022-12-05T14:19:25+01:00
Go to Top