ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Aktuelni izveštaji na dnevnom redu sednice Nadzornog odbora JP „Srbijagas“

U Novom Sadu je danas, u utorak, 24. januara, održana sednica Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Srbijagas“. Predsedavao je prof. dr Muamer Redžović, predsednik NO, a prisutni su, pored članova Nadzornog odbora, bili i predstavnici menadžmenta kompanije.

Na sednici je usvojeno nekoliko izveštaja od značaja za poslovanje preduzeća, među kojima: Izveštaj o proceni rizika naplate kratkoročnih potraživanja i plasmana, odnosno o njihovom vrednovanju sa stanjem na dan 31.12.2022. godine, Izveštaj o vrednovanju dugoročnih finansijskih plasmana i dugoročnih potraživanja na kraju godine i Izveštaj o vrednovanju zaliha i datih avansa na dan 31. decembar prošle godine. Nadzorni odbor usvojio je i Izveštaj stručne komisije u vezi sa sagledavanjem odstupanja tržišnih vrednosti nekretnina, postrojenja, opreme i investicionih nekretnina i nematerijalne imovine u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost, takođe sa stanjem na dan 31.12.2022.

Članovi Nadzornog odbora JP „Srbijagas“, na predlog posebnih i stručnih komisija koje je imenovao generalni direktor, doneli su na ovoj sednici i Odluku o otpisu i isknjižavanju zastarelih potraživanja i obaveza iz evidencije u poslovnim knjigama preduzeća sa stanjem na dan 30.11.2022, kao i Odluku o usvajanju rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i međunarodnim računovodstvenim standardima i na osnovu aktuarskog obračuna koji je izvršio angažovani aktuar. Usvojena je i odluka o usvajanju rezervisanja za sudske sporove.

Predsednik Nadzornog odbora prof. dr Muamer Redžović, u vezi sa procenom rizika naplate potraživanja, istakao je ovom prilikom da u otežanim uslovima poslovanja, kada se ima u vidu to da sve obaveze moraju da se plate, Srbijagas nema više prostora da oprašta dugove svojim kupcima, tako da cilj preduzeća i sveukupnih aktivnosti mora da bude da se otpis potraživanja u narednom peridu svede na najmanju moguću meru.

Nadzorni odbor usvojio je na današnjoj sednici Strateški plan interne revizije JP „Srbijagas“ za period 2023-2025. godina i Plan rada interne revizije kompanije za 2023. godinu. Definisani planovi, kako je istaknuto, obezbediće efektivnije i efikasnije postupanje interne revizije i, kroz unapređenje sistema internih kontrola, bolje i efikasnije funkcionisanje preduzeća i ostvarenje njegovih poslovnih ciljeva.

Novi Sad, 24. januara 2023. godine                                                      Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2023-01-30T07:43:22+01:00
Go to Top