ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Nadzorni odbor usvojio Finansijske izveštaje JP „Srbijagas“ za 2022. godinu, ostvarena poslovna i neto dobit!

Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Srbijagas“ na sednici održanoj 23. februara, usvojio je Redovne finansijske izveštaje preduzeća za period 01. januar – 31. decembar 2022. godine, Finansijske izveštaje – bilans stanja i bilans uspeha za isti period po delatnostima, kao i Izveštaj o realizaciji godišnjeg Programa poslovanja JP „Srbijagas“ u periodu 01.01-31.12.2022, koji je urađen nakon izrade finansijskih izveštaja za prošlu poslovnu godinu.

Na sednici, kojoj je predsedavao predsednik Nadzornog odbora prof. dr Muamer Redžović, a prisutni su bili svi članovi NO i predstavnici menadžmenta, u vezi sa usvojenim dokumentima rečeno je da je preduzeće u protekloj godini, kao rezultat svih poslovnih aktivnosti menadžmenta, Nadzornog odbora i svih zaposlenih, ostvarilo pozitivna kretanja većine osnovnih finansijskih pokazatelja poslovanja i iskazalo poslovnu i neto dobit. Poslovanje Srbijagasa obeležile su aktivnosti na sigurnom snabdevanju tržišta prirodnim gasom, kao i na strateškim investicionim projektima, prilagođavanju poslovanja uslovima rekordnog rasta cena gasa u Evropi i sveti, kao i nastavku napora u cilju poboljšanja svih parametara poslovanja.

Ukupna nabavka prirodnog gasa povećana je u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, na šta je, pre svega, uticalo to što je tokom izveštajnog perioda vršeno utiskivanje gasa u PSG Banatski Dvor, a po prvi put obezbeđene su i dodatne zalihe u skladištima u Mađarskoj, i to u kontinuiranoj saradnji sa Vladom Republike Srbije, nadležnim ministarstvima i svim relevantnim institucijama.

Prilikom predstavljanja ovih završnih godišnjih poslovnih i finansijskih izveštaja članovima Nadzornog odbora, rečeno je da je u toku 2022. godine, posle niza godina, došlo do promene regulisanih prodajnih cena prirodnog gasa u delatnosti javno snabdevanje, a nove prodajne cene primenjene su od 1. avgusta. Istaknuto je i to da je Vlada Srbije, kao meru ublažavanja posledica i negativnih efekata energetske krize na budžet kupaca, donela uredbe o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlika u ceni u slučaju poremećaja na tržištu, kao i to da je tokom prošle godine, Vlada donela i Uredbu o uslovima isporuke i snabdevanja prirodnim gasom kojom su od 01. oktobra promenjeni referentni uslovi za merenje i obračun tog energenta, u smislu da je umesto standardnog kubnog metra uveden kilovat čas.

U danas usvojenim dokumentima stoji i to da je u 2022. nastavljena izgradnja energetskih objekata i priključnih gasovoda širom Republike Srbije, a najveća ulaganja izvršena su u gasovode Aleksandrovac-Tutin, Beograd-Valjevo-Loznica i gasifikaciju Zemuna, Sremske Mitrovice, Zrenjanina i drugih gradova. S tim u vezi, rečeno je da su investiciona ulaganja u delatnost Operatora distributivnog sistema znatno veća u odnosu na prethodnu, 2021. godinu.

Predsednik Nadzornog odbora, prof. dr Muamer Redžović, pohvalio je napore i aktivnosti svih zaposlenih i menadžmenta za postizanje dobrih rezultata u jednoj veoma teškoj godini, godini rekordnih cena gasa na tržištu i godini velike neizvesnosti u snabdevanju. Ipak, kako je istakao, preduzeće je ispunilo sve svoje zadatke i uspelo da odgovori i na povećane zahteve i potražnju investitora za prirodnim gasom, što je rezultat činjenice da je država Srbija stvorila takvu privrednu klimu i uslove u kojima je evidentan dolazak sve većeg broja stranih kompanija, koje traže da u našim industrijskim zonama imaju gas kao energent sa velikim prednostima.

Imajući u vidu i dalje prisutne specifične ekonomske i političke uslove, i pre svega, neizvesnost u energetskom sektoru u Evropi i svetu, Javno preduzeće „Srbijagas“ će i u narednom periodu nastaviti maksimalne aktivnosti u cilju obezbeđenja sigurnosti i potpunog snabdevanja tržišta prirodnim gasom, pod optimalno mogućim uslovima i uz saradnju sa ministarstvima i Osnivačem, Vladom Republike Srbije.

Novi Sad, 23. februara 2023. godine                                                  Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2023-02-24T11:36:38+01:00
Go to Top