ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Nadzorni odbor Srbijagasa usvojio Predlog Programa poslovanja kompanije za 2024. godinu

U Novom Sadu je 30. novembra održana sednica Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Srbijagas“. U prisustvu članova Nadzornog odbora i predstavnika menadžmenta kompanije, sednicom je predsedavao prof. dr Muamer Redžović, predsednik NO.

Radeći po unapred utvrđenom dnevnom redu, članovi Nadzornog odbora usvojili su Predlog Programa poslovanja JP „Srbijagas“ za 2024. godinu, u kojem su definisani svi parametri poslovanja i njihove planske veličine za iduću godinu.

Prilikom izrade Programa poslovanja za iduću godinu uvažena je trenutna situacija na tržištu gasa i projektovane su zalihe u skladištima u Srbiji i Mađarskoj, a sve u cilju obezbeđivanja sigurnosti snabdevanja tržišta Republike Srbije prirodnim gasom u turbulentnim uslovima poslovanja.

Nadzornom odboru predočene su planske kategorije svih značajnih kvantitativnih pokazatelja poslovanja za iduću godinu, projektovanih na bazi realnih kretanja u 2023, a istaknuto je da se iduće godine planira nastavak pozitivnog poslovanja i ostvarivanje neto dobitka, čemu će, između ostalog, doprineti povećanje ukupne prodaje prirodnog gasa u 2024. godini.

Istaknuto je i to da je u Programu poslovanja uvažena izmena prodajne cene prirodnog gasa, tj. uvećanje u proseku za 10% počev od 1. novembra ove godine i naglašeno da se i u 2024. godini planira maksimalna naplata tekućih potraživanja.

Planiranje troškova urađeno je u skladu sa Smernicama Osnivača za izradu godišnjeg Programa poslovanja za 2024. godinu, instrukcijama nadležnih ministarstava, kao i uz uvažavanje realnih osnova planiranja i objektivnih okolnosti u poslovanju.

Predlog Programa poslovanja JP „Srbijagas“, koji je usvojen u zakonskom roku, putem resornog ministarstva, biće dostavljen Vladi Republike Srbije na saglasnost.

Nadzorni odbor je na sednici doneo i Odluku o raspodeli dobiti preduzeća po finansijskom izveštaju za 2022. godinu, prema kojoj se 50% neto ostvarene dobiti raspoređuje Osnivaču, Vladi Republike Srbije, a drugih 50%, u skladu sa Zakonom o budžetu RS za 2023, usmerava za raspoloživa likvidna sredstva za investicije, investiciono održavanje, nabavku prirodnog gasa i drugih sredstava za nesmetano obavljanje delatnosti.

Novi Sad, 30. novembar 2023. godine                                                                 Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2023-11-30T14:21:37+01:00
Go to Top