ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Predsednici Srbije, Azerbejdžana i Bugarske i šef delegacije EU u Srbiji, u prisustvu direktora Srbijagasa i brojnih drugih zvanica, pustili u rad novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske

U mestu Trupale, kraj Niša, na objektu nove primopredajne gasne stanice, nakon 12 meseci izgradnje, danas je svečano otvoren novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske. Simboličnim pritiskom tastera, gasovod su zvanično pokrenuli i otvorili predsednici Srbije, Azerbejdžana i Bugarske Aleksandar Vučić, Ilham Alijev i Rumen Radev, zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom. Pre svečane ceremonije otvaranja interkonektora, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, u sklopu obilaska gasne stanice Trupale, upoznao je najviše zvanice sa najvažnijim podacima o projektu interkonekcije sa Bugarskom, njegovim tehničkim karakteristikama, objektima koje obuhvata, učesnicima tj. izvođačima radova i savremenom opremom koja je ovde ugrađena.

– Dvosmerni gasovod čiji je početak zapadno od naselja Čumurlija na teritoriji grada Niša, a krajnja tačka na našoj teritoriji na granici Srbije i Bugarske kod graničnog prelaza Gradina u opštini Dimitrovgrad, dugačak je 109 kilometara. On se dalje nastavlja do Sofije. Njegov maksimalni radni pritisak iznosi 55 bara, a prečnik cevovoda je 28 coli, odnosno 710 milimetara. Projekat obuhvata i četiri merno regulacione stanice u Nišu, Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu, kao i primopredajnu stanicu Trupale, glavni razvodni čvor Knjaževac, blok stanice i otpremno prihvatne čistačke stanice na početku i na kraju trase gasovoda. Ukupna procenjena vrednost projekta je 93,2 miliona evra, a planirani kapacitet 1,8 milijardi kubnih metara gasa, rečeno je gostima koji su obišli ovaj objekat u Trupalama.

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da će novi gasovod staviti Srbiju još više na tranzitnu gasnu mapu Evrope. Istakla je da je taj projekat važan za snadbevanje gasom Istočne i Centralne Srbije, ali i za snabdevanje gasom Centralne i Istočne Evrope, zatim za dalju gasifikaciju južnog dela Srbije i gradova koji su od izuzetne važnosti za privredni razvoj naše zemlje, poput Niša, Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke.

– Uspeli smo za samo godinu dana da završimo radove i da se dogovorimo pre svega sa našim prijateljima iz Azerbejdžana o isporukama gasa, ali i da koordiniramo sa prijateljima iz Bugarske da se povežemo i spojimo na granici između Srbije i Bugarske i da možemo ovaj projekat simultano da završimo i sa jedne i sa druge strane granice. Reč je o važnom i velikom međunarodnom projektu, rekla je ona i zahvalila Azerbejdžanu na tome što su uspeli za kratko vreme da dogovore sve detalje isporuka gasa i što će naša zemlja u budućnosti imati mogućnost da dođe i do dodatnih količina gasa, i to pored Azerbejdžana i iz drugih izvora, među kojima je i LNG terminal u Aleksandropolisu u Grčkoj. Ujedno, ona je zahvalila i evropskim institucijama na finansijskoj podršci i donaciji EU u iznosu od 49 miliona evra i takođe istakla da je Srbija, zahvaljujući stabilnom budžetu, izdvojila sopstvena sredstva za realizaciju ovog projekta. Ministarka se zahvalila svim radnicima i izvođačima radova koji su svojom marljivošću završili na vreme izgradnju 109 kilometara gasovoda.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da će puštanje u rad interkonektora doprineti razvoju Srbije, ali i da će doprineti poboljšanju energetske sigurnosti ne samo Srbije, već i cele Evrope.

– Današnja ceremonija je ceremonija prijateljstva i partnerstva, želim da čestitam predsednicima Srbije i Bugarske. Gasovod će doprineti energetskoj bezbednosti Srbije i Bugarske, kao i Evrope. Azerbejdžan je, pronalazeći partnera u Srbiji, proširio svoj prostor za izvoz gasa. Mi smo izvozili gas u osam zemalja, a sada je Srbija deveta zemlja u koju ćemo izvoziti gas, naveo je Alijev.

Svečanoj ceremoniji otvaranja gasnog interkonektora prisustvovali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad Nikola Selaković, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, predstavnici vlada i gasnih kompanija Azerbejdžana i Bugarske.

Trupale, kod Niša, 10.12.2023. godine                                                          Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2023-12-13T12:48:20+01:00
Go to Top