ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Srbijagas učestvuje na Međunarodnom forumu o „Energetskoj bezbednosti i perspektivama“ u Sankt Peterburgu

Generalni direktor Srbijagasa DUŠAN BAJATOVIĆ učestvuje u radu 11. Međunarodnog foruma „Energetska bezbednost i perspektive razvoja“, koji se od 25-28. juna održava u Sankt Peterburgu. On je, u okviru Plenarnog zasedanja pod nazivom „Gasna industrija u uslovima transformacije svetske energetike“, izložio, pre svega, globalna razmatranja o svetskom tržištu energenata, naročito prirodnog gasa, gde je istakao da su Evropi potrebni novi infrastrukturni projekti Severni tok 2 i Turski tok, ukoliko želi da obezbedi dovoljno energenata po konkurentnim cenama.

-Udeo prirodnog gasa u energetskom miksu će porasti sa 23 na 26 posto u narednih nekoliko godina, a samo LNG snabdevanje, čiji će udeo značajno rasti do 2045. godine, neće moći da odgovori na sve izazove i procenjeni gep od 400 milijardi kubnih metara na godišnjem nivou. Pitanje proizvodnje gasa u Evropi postaje sve izraženije kao posledica pada proizvodnje, naročito u Holandiji i Norveškoj. Da bi Amerika mogla da dostavi Evropi više od 20 milijardi kubnih metara godišnje na komercijalnoj osnovi, potrebna je cena od 105 dolara za barel. Zato se postavlja pitanje ko zaista ima kapacitete, proizvodne i logističke, da isporuči potrebne količine gasa potrošačima u Evropi i da popuni već pomenuti gep? Jedino ruski gas daje odgovor na to. Jednostavno, nema rešenja gasne jednačine u Evropi, a i u Srbiji, bez ruskog gasa, istakao je Dušan Bajatović. Njegova prezentacija upravo je i nosila naziv „Gasna jednačina. Izazovi snabdevanja gasom regiona Balkana“.

On je i ovom prilikom ponovio da su sve zemlje jugoistočne Evrope uvozno zavisne, ali i da imaju nerazvijenu gasnu infrastrukturu. Ključno je, kaže, da ne ostanete bez energenata i da obezbedite dostupnost svih energenata u energetskom miksu.

-Srbiji je kupovina po međunarodnom ugovoru sa ruskim partnerom, za razliku od nabavke na habovima, donela uštedu od 163 miliona evra na period od dve godine. Mi imamo maksimalnu fleksibilnost ugovora, povlačimo onoliko gasa koliko nam treba i kada nam treba, bez ikakvih penala, a to su velike prednosti. Srbija je počela gradnju magistralnog gasovoda od bugarske do mađarske granice. To se radi po evropskim pravilima i po našem Zakonu o energetici koji je u svemu implementirao Treći energetski paket. Izgradnjom tog gasovoda, mi zapravo diversifikujemo rizike u transportu gasa, i to je za nas veoma važno. Srbijagas aktivno radi na nekoliko prioritetnih projekata, proširenju skladišnih kapaciteta u PSG Banatski Dvor, ali i sagledava mogućnosti izgradnje dodatnog skladišta u Srpskom Itebeju. Radi se i na proširenju transportne i distributivne mreže, planiranju i izgradnji novih interkonekcija i potencijalima za izgradnju gasnih elektrana u najvećim srpskim gradovima, kazao je direktor Srbijagasa.

Inače, Plenarnim zasedanjem predsedavao je OLEG AKSJUTIN, zamenik predsednika Uprave ruske kompanije „Gasprom“, a u radu ovog Međunarodnog energetskog foruma učestvovali su članovi Vlade Ruske Federacije, predstavnici Državne dume, direktori naftnih i gasnih kompanija, obrazovnih ustanova i istraživačkih institucija . Teme o kojima će biti reči, pored prirodnog gasa u postizanju ekoloških ciljeva EU, biće i oblasti razvoja efikasnih tehnologija u energetici, perspektive zajedničkih projekata, tehnološki trendovi i digitalna transformacija energetskih objekata.

Sankt Peterburg, 26. jun 2019. godine Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2019-08-29T09:54:16+02:00
Go to Top