ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Za moderan softver „SCADA“ sistema za upravljanje gasnim transportnim sistemom u Srbiji EU izdvojila 1,7 miliona evra bespovratnih sredstava

Za moderan softver „SCADA“ sistema za upravljanje gasnim transportnim sistemom u Srbiji EU izdvojila 1,7 miliona evra bespovratnih sredstava

U Novom Sadu je danas promovisan projekat uspostavljanja „SCADA“ sistema daljinskog nadzora i upravljanja gasnim transportnim sistemima, koje je Javno preduzeće „Srbijagas“ i kompanija „Siemens Serbia“, realizovala zahvaljujući grant kreditu Evropske unije od 1,7 miliona evra, a sve uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva finansija u Vladi Republike Srbije.
O značaju i suštini „SCADA“ sistema, brojnim predstavnicima medija danas su govorili generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović, ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i direktor kompanije „Siemens Serbia“ Udo Ajhlinger.
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović zahvalio je Evropskoj komisiji što je odobrila bespovratna sredstva za savremeni softver „SCADA“ sistema koji će omogućiti neprekidno praćenje svih bitnih podataka na gasovodnom sistemu, kao što su kvalitet gasa, potrošnja, meteorološki podaci, ali i eventualni problemi i kvarovi na sistemu. On je ovom prilikom istakao da je Srbijagas započeo proces razdvajanja delatnosti i da je od 1. oktobra počelo da funkcioniše preduzeće „Transportgas Srbija“, te da nema nikakve dileme da će ceo ovaj proces biti realizovan u skladu sa obavezama koje je nacionalna gasna kompanija preuzela u dogovoru sa Evropskom komisijom i Energetskom zajednicom.
-Iz Srbijagasa biće izdvojena i delatnost distribucije, budući da je 2015. godine formirano i preduzeće „Distribucijagas Srbija“. Smatramo da u Srbiji treba da postoje četiri distributivne zone, koje će pokrivati sve potrebe potrošača. Nakon distribucije, biće izdvojen i trgovac gasom. Srbijagas će u narednom periodu, takođe, početi i da realizuje interkonekciju Niš-Dimitrovgrad-Sofija, za šta su već obezbeđena sredstva iz evropskih fondova u visini od 48 miliona evra, kao i interkoenkciju sa Rumunijom, što uz pravac snabdevanja gasom iz Baumgartena i uz interkonektor od bugarske do mađarske granice, kao nastavak Turskog toka, koji se realizuje u skladu sa dinamičkim planom, stvara uslove za otvaranje tržišta gasa u Srbiji, i to od 1. oktobra 2020. godine, a sve u skladu sa evropskim pravilima i normama. Pored već pomenutih interkonekcija, u planu je i izgradnja gasovoda Beograd-Banjaluka, čime se otvara mogućnost snabdevanja ne samo Republike Srpske, već i cele teritorije Bosne i Hercegovine, kazao je Bajatović.
Ambasador Fabrici istakao je da je ovom donacijom od 1,7 miliona evra potvrđena odlična saradnja EU sa Srbijagasom, ali i da će uspostavljanje „SCADA“ sistema omogućiti Srbijagasu i novoformiranom preduzeću „Transportgas Srbija“ da efikasno sprovedu otvaranje gasnog tržišta, kao i da će sve to imati pozitivne efekte na sigurnost snabdevanja gasom u Srbiji. Pritom, ovim projektom je, kako je naveo, obezbeđena najnovija tehnologija za daljinski nadzor nad transportnim gasovodnim sistemom, na koju Srbija može da bude ponosna. Sem Fabrici je ovom prilikom čestitao Srbijagasu na rezultatima poslovanja i finansijskoj konsolidaciji, kao i na prvom koraku koji je napravljen u procesu transformacije kompanije i razdvajanja delatnosti.
-Naredni plan je da se do 1. oktobra završi celokupno razdvajanje po energetskim delatnostima, što je veoma važno zbog stvaranja preduslova za otvaranje pregovaračkih poglavlja u oblasti energetike. Srbija zaista ima dobre preduslove da postane regionalno čvorište u energetskom sistemu i transportnom sektoru ovog dela Evrope, rekao je Fabrici.
Direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger rekao je novinarima da je implementacija „SCADA“ sistema za njegovu kompaniju bio veoma zahtevan projekat i da su ispoštovani svi važeći i najviši standardi u ovoj oblasti.
-Ovo je važan korak na putu za Srbiju koja ovim implementira evropske standarde kada je reč o regulaciji tržišta i upravo zahvaljujući ovom novom sistemu daljinskog nadzora i upravljanja transportnim gasnim sistemom postavlja temelje za to, kazao je direktor Simensa.
Predstavnici Simensa prezentovali su tehničke detalje „SCADA“ sistema i pritom istakli da su u Novom Sadu, u okviru ovog projekta i njegove osnovne platforme, potpuno opremljena i završena dva dispečerska centra na dve lokacije, u Srbijagasu i Transportgasu, tako da u slučaju eventualnih problema i zastoja u radu, svaki taj centar može da preuzme ulogu onog drugog. Reč je o potpuno otvorenom sistemu, koji treba da integriše oko 159 hiljada različitih tačaka u ovaj sistem telemetrije.

Novi Sad, 25. novembar 2019. godine Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2019-11-25T14:23:42+01:00
Go to Top