ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

„Energija koja nas spaja“ na Međunarodnim danima energetike i investicija u Novom Sadu

Prirodni gas je energent budućnosti, budući da su njegove prednosti nemerljive. Upravo zbog njegovih ekoloških i ekonomskih karakteristika, „plavi energent“ postaje sve traženiji. Kako bi svim zainteresovanima predstavili prednosti grejanja na gas i potrošnje ovog energenta u malim industrijskim pogonima, fabrikama i poljoprivredi, Javno preduzeće „Srbijagas“ i ove godine učestvuje na sada već tradicionalnoj manifestaciji „Međunarodni dani energetike i investicija“, koja se u naredna dva dana održava u Kongresnom centru Master centra Novosadskog sajma. Sve pod prepoznatljivim sloganom „Energija koja nas spaja“.

Ovu manifestaciju zvanično su otvorili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević, stalna predstavnica Programa za razvoj UN u Srbiji Fransin Pikap i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković. Oni su nakon otvaranja sajma obišli štandove izlagača i kratko se zadržali i na štandu Javnog preduzeća „Srbijagas“.

Sem Fabrici je na otvaranju Međunarodnih dana energetike i investicija istakao da se ovih dana zajedno sa predstavnicima srpskih vlasti dogovara nov finansijski paket koji će za ovu i narednu godinu obezbediti 80 miliona evra samo za životnu sredinu u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kazao je prisutnima da nije slučajno što je Novi Sad sedište najvećih energetskih kompanija u Srbiji. Novi Sad je, kaže, prepoznao važnost energetskog sektora, a kao najznačajniji naveo je projekat „Kreativnog centra“ u okviru kojeg se na jednom objektu gradi solarna elektrana od 25 kilovata. Pored toga, Novosadska toplana je u potpunosti gasifikovana, a sa evropskim partnerima je urađena kogenerativna stanica gde se proizvodi čista struja, naveo je Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević izneo je podatak da energetski bilans Srbije za 2020. godinu predviđa da oko 20% ukupne potrošnje energije bude iz obnovljivih izvora. Svi kapaciteti korišćenja energije vetra u Srbiji su, kako je istakao, izgrađeni na teritoriji Vojvodine.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković naglasio je da će se tokom naredna dva dana pa panelima i stručnim sesijama, na kojima će učestovovati stručnjaci iz 9 zemalja, tražiti odgovori i mogućnosti kako da proizvedemo onoliko energije koliko nam treba, kada nam treba i tamo gde je ona potrebna, po ceni koja ne remeti ostvarivanje drugih potreba potrošača, a da se pri svemu tome ne ugrožava kvalitet vazduha, vode i zemljišta.

Inače, ovaj najveći forum za inostrane i domaće projekte, Sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraća, a partner je RES fondacija. Uz izložbeni deo manifestacije, u kojem se predstavljaju firme, institucije i lokalne samouprave sa projektima u oblasti energetike, od izuzetnog je značaja kongresni segment u okviru kojeg se obrađuju najaktuelnije teme uz učešće vodećih eksperata iz zemlje i inostranstva. Grad partner ove manifestacije i ove godine je Novi Sad, a Grad prijatelj Zrenjanin.

Novi Sad, 26. februar 2020. godine                                                                       Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2020-02-26T17:06:35+01:00
Go to Top