ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Pozitivan finansijski rezultat i na kraju prvog kvartala 2020! U Novom Sadu zasedao Nadzorni odbor JP "Srbijagas"

U Novom Sadu je u četvrtak, 21. maja, održana sednica Nadzornog odbora Javnog preduzeća „SRBIJAGAS“. Sednici je predsedavao prof. dr Muamer Redžović, predsednik Nadzornog odbora, a u njenom radu su učestvovali članovi NO i predstavnici poslovodstva kompanije, zamenica generalnog direktora Srbijagasa Blaženka Mandić i izvršni direktori preduzeća.

Nadzorni odbor usvojio je danas Izveštaj o poslovanju preduzeća u periodu 01.01-31.12.2019. godine, kao i Periodične finanijske izveštaje JP „Srbijagas“ za period 01.01-31.03.2020. godine i Izveštaj o realizaciji godišnjeg Programa poslovanja preduzeća za prvi kvartal ove godine, i to u odloženom roku za njihovo usvajanje, koji je Uredbom Vlade RS, pomeren za 30 dana od dana ukidanja vanrednog stanja. U tim dokumentima se kaže da je JP „SRBIJAGAS“ u 2020. godini, obezbeđujući delatnost od opšteg interesa, nastavilo politiku sigurnosti i kontinuiteta u snabdevanju potrošača prirodnim gasom, naročito u kontekstu obezbeđivanja dovoljnih zaliha prirodnog gasa, kao i to da je u prva tri meseca ove godine kompanija ostvarila pozitivan finansijski rezultat, nastavljajući trend pozitivnog poslovanja.

Prvo tromesečje obeležile su intenzivirane aktivnosti na strateškim projektima, a pre svega aktivnosti na izgradnji magistralnog gasovoda od granice sa Republikom Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama, odnosno na izgradnji kompresorske i mernih stanica na trasi kroz Srbiju.

Pored navedenog, pandemija i posledice širenja bolesti COVID-19 i uvođenje vanrednog stanja u Republici Srbiji uticali su na organizaciju poslovanja i preduzimanje potrebnih aktivnosti naročito krajem posmatranog perioda, a negativni efekti na poslovanje nisu bili izraženi do kraja marta tekuće godine, iako se oni, kako stoji u ovom izveštaju, mogu očekivati u narednom kvartalu.

JP „Srbijagas“ preduzima sve moguće mere u pogledu efikasnosti naplate potraživanja i održavanja likvidnosti preduzeća, naročito u uslovima prisutne pandemije i očekivanog sniženja stepena naplate potraživanja, a imajući u vidu da je ova situacija uticala na sve privredne subjekte u Republici Srbiji.

U preduzeću su, kako je istaknuto, nastavljene aktivnosti i napori i u pogledu racionalizacije troškova poslovanja, u skladu sa mogućnostima i objektivnim okolnostima, a posebno uvažavajući dopis i instrukcije Ministarstva finansija od aprila ove godine, o smanjenju poslovnih rashoda za 20% i više, svuda gdeje to moguće i realno, a što je već inkorporirano u Rebalans Programa poslovanja preduzeća za 2020. godinu, usvojen od strane Vlade Republike Srbije takođe u aprilu ove godine.

I u ovom izveštajnom periodu nastavljena je saradnja sa nadležnim ministarstvima i svim relevantnim institucijama, a menadžment i Nadzorni odbor, kao i svi zaposleni JP „Srbijagas“ su, i u uslovima vanrednog stanja, preduzimali sve neophodne aktivnosti, kroz poslovne odluke, politike poslovanja i kontinuirano angažovanje, u cilju održavanja i unapređenja svih pokazatelja poslovanja.

Članovi Nadzornog odbora, u skladu sa preporukama Vlade, usvojili su danas i Odluku o obustavi obračuna zakonske zatezne kamate na potraživanja od kupaca u periodu trajanja vanrednog stanja, a u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posledica nastalih usled zarazne bolesti COVID-19, pružanja finansijske podrške kupcima JP „Srbijagas“ i održanja ekonomske stabilnosti na tržištu.

Novi Sad, 21.05.2020. godine                                      Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2020-05-21T10:47:43+02:00
Go to Top