ĆIRILICA / LATINICA / ENGLESKI / RUSKI

Direktor Srbijagasa, u prisustvu ministara Antića i Sijarta, potpisao Memorandum o razumevanju sa mađarskim „MVM“

Generalni direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović prisustvovao je današnjem sastanku ministra energetike Republike Srbije Aleksandra Antića i ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta u Budimpešti, koji je održan u na inicijativu mađarske strane, a nakon nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Cilj ovog sastanka jeste realizacija dogovora o jačanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike.

U Budimpešti su nakon ovog sastanka,  potpisani sporazumi koji predstavljaju kamen temeljac za saradnju u energetskom sektoru, a pre svega Memorandum o razumevanju između Elektroenergetske kompanije „MVM – Magyar“ i srpskih kompanija „Srbijagas“ i EPS. Memorandum o razumevanju u oblasti gasnog sektora potpisali su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i generalni direktor „MVM – Magyar“ Gyorgy Koborm.

Ministar Antić izjavio je ovom prilikom da je današnji dan strateški važan za saradnju energetskih kompanija iz Mađarske i Srbije i građane, i konstatovao da se dve zemlje nalaze u najboljoj fazi svojih političkih, privrednih i prijateljskih odnosa.

-To je značajno za sve nas, pre svega za građane, i ogroman doprinos tim odnosima dali su premijer Orban i predsednik Vučić, koji su svoj lični i prijateljski odnos utkali u moćne i snažne odnose dve zemlje, istakao je ministar Antić dodajući da su Srbija i Mađarska najznačajniji partneri u energetskom sektoru i da se planira više zajedničkih projekata u narednom periodu, što će biti u interesu celog regiona.

Što se tiče gasovoda, ministar je kazao da su obe zemlje dosta uradile da bi se projekat realizovao i da dobijemo sigurno snabdevanje za nas i ceo region.

-U fazi smo kada možemo da kažemo da smo prešli veliki deo puta i da ulazimo u završni deo projekta, rekao je Antić i istakao da će do kraja godine srpski deo gasovoda biti u potpunosti završen, kao i to da će Srbija biti spremna da preuzme gas iz Bugarske i isporuči ga Mađarskoj.

-Sve će to dati novi kvalitet u regionu i sigurno snabdevanje gasom, kao i sigurnost da se privrede mogu dalje razvijati, poručio je ministar Antić.

Novi Sad, 04.06.2020. godine                                         Služba za odnose s javnošću i marketing

Ostale vesti
2020-06-04T13:10:45+02:00
Go to Top